Oman kirjan kustantaminen

Jos olet innokas kirjailija, muttet ole yrityksistäsi huolimatta löytänyt kirjallesi kustantajaa, on yksi mahdollisuus kustantaa kirja itse. Jos päädyt tällaiseen ratkaisuun, neuvomme ja tuemme sinua itsenäisen kustantajan karikoissa. Kirjan kustantaminen voidaan toteuttaa aluksi pienimuotoisesti, jolloin sinun ei tarvitse sijoittaa suurta summaa toteuttaaksesi unelmasi omasta, julkaistusta kirjasta! Kun kustannat kirjasi itse, et menetä sen tekijänoikeuksia etkä voi menettää muuta kuin kustantamiseen käyttämäsi rahat. Jos myöhemmin haluatkin tarjota kirjaasi jonkun suuren kustantajan kustannettavaksi, on tämä vielä mahdollista.
Toimiessasi itse kirjasi kustantajana, voit olla suoraan yhteydessä lukijoihisi ohittaen monet tarpeettomat välikädet. Markkinoit kirjaasi itsenäisesti esimerkiksi lehdistön avulla sekä muita jakelukanavia käyttäen. Neuvomme sinua tarvittaessa jakelukanavien käytön suhteen.

Itsenäiseksi kustantajaksi ryhtyminen saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta haluamme myös varoittaa, että se on aina samalla kuin hyppäämistä kohti tuntematonta. Itsenäiseksi kustantajaksi ryhtyvältä täytyy löytyä riittävästi varallisuutta tai toimeentuloa kustannustoiminnan rahoittamista varten eikä kustannetun tuotteen kannattavuudesta ole varmuutta. Kustantaminen katsotaan yrittämiseksi, joten itsenäisellä kustantajalla tulee olla ymmärrystä yrittäjäeläkkeistä sekä verolainsäädännöstä, samoin kuin muusta yritystoimintaan liittyvästä lainsäädännöstä. Verkostoituminen on erittäin tärkeää ryhtyessäsi itsenäiseksi kustantajaksi ja me voimme auttaa sinua siinä!

Mentori

Yhdistyksemme kautta kokeneet kauno- ja tietokirjailijat voivat tarjota apuaan oman alansa mentoreina. Apua voi tarjota henkilökohtaisena apuna tai kurssien vetäjänä. Mentorit eivät saa käyttämästään ajasta korvausta; mentorina toimiminen on siis vapaaehtoistoimintaa. Voit toimia mentorina, jos sinulla on kokemusta kirjantekijänä sekä julkaisuja alalta, jolla haluat mentorina toimia ja jos lupaat sitoutua toimimaan kirjailijan edun mukaisesti parhaaksi katsomallasi tavalla. Mentori antaa kirjailijalle palautetta esimerkiksi lukemastaan käsikirjoituksesta. Hän voi esittää tekstiin parannuksia tai kritisoida tekstiä. Mentorin ei kuitenkaan tarvitse ottaa vastaan toimeksiantoja, vaan hän voi päättää aina tapauskohtaisesti, haluaako hän johonkin toimeksiantoon ryhtyä. Mentorina toimiminen voidaan nähdä kokemattoman kirjailijan opastamisena sekä kulttuuriperinnön vaalimisena. Mentorointi on erityisen tärkeää tilanteissa, joissa kirjailija aikoo toimia itsenäisenä kustantajana, koska tällöin ulkopuoliselta kustantamolta saatu palaute jää pois ja ilman mentoria kirjailija on aika yksin ajatustensa kanssa.

Jos haluat toimia mentorina, ilmoittaudu tehtävään joko soittamalla Sadan päivän ja yön tarinat ry:n puheenjohtajalle tai varapuheenjohtajalle tai lähettämällä heille sähköpostia. Satun ja Aten tavoitat numerosta +358 43456787 arkisin kello 18-21. Jos Satu ja Atte eivät ehdi puhelimeen, jätä viesti vastaajaan äänimerkin kuultuasi, niin he palaavat asiaan mahdollisimman pian. Voit ilmoittautua myös sähköpostitse joko osoitteella satu.aarnio@satatarinaa.fi tai osoitteella atte.aarnio@satatarinaa.fi .
Tällä hetkellä Sadan päivän ja yön tarinat ry:n kautta toimii kahdeksan mentoria, jotka ovat ohjanneet usean kirjailijan luomistyöprosesseja. Olemme saaneet kirjailijoilta palautetta, jonka mukaan mentorin palaute on ollut korvaamatonta; usein mentorilta saatu palaute on koettu peilinä, jonka heijastuksista kirjailija on saanut uusia ideoita ja ajatuksia siitä, miten tarinan voi kertoa vielä aikaisempaa sujuvammin. Joskus tarina on lähtenyt näiden heijastusten ansiosta jopa täysin uusille, aikaisempaa mielenkiintoisemmille, urille.

Sadan päivän ja yön tarinat ry pitää erityisen tärkeänä lasten ja nuorten kannustamista kirjallisuuden ja kirjoittamisen pariin ja eräs mahdollisuus onkin toimia mentorina juuri lapselle tai nuorelle. Lapsen tai nuoren kirjallisuuden kipinän sytyttäminen voidaan nähdä tänä yhä vain teknistyvämpänä aikana tekona, joka auttaa osaltaan siirtämään rikasta kulttuuriperintöämme myös seuraaville sukupolville. Usein kuulee sanottavan, että lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja meidän mielestämme lapsissa ja nuorissa on erityisesti kirjallisuuden tulevaisuus! Siirretään yhdessä tätä perinnettä seuraaville sukupolville!